Lördag/söndag flyguppvisning

Spänn fast säkerhetsbältena och njut av en fartfylld flygshow med piloter och flygplan av absolut högsta världsklass! Allt från första världskrigets- pionjärer till toppmodern ingenjörskonst och dagens samhällsnyttiga flyg, det finns något för alla! 

Öppettider  
Grindarna öppnar 08:00
Flygshow 11:00 - 16:30

    

Förköp 12-17 år vuxen
Helgbiljett* 510:- 1050:-
Flygshow lördag eller söndag     185:- 365:-
     
Pris på plats 12-17 år vuxen
Helgbiljett* 550:- 1100:-
Flygshow lördag eller söndag 220:- 400:-
     

Serviceavgift tillkommer

Barn födda 2010 eller senare går in gratis i vuxens sällskap
- ingen biljett behövs

* helgbiljett gäller för samtliga inträden hela helgen


Programpunkter lördag / söndag flygshow - uppdateras löpande

SK60

Nils Schylström och SK60 kommer till Flygfesten!
Innan Försvarsmaktens piloter flyger Gripen har de nött många timmar sida vid sida med en instruktör i en SK60, eller Saab 105 som planet heter i sin civila version. Det tvåmotoriga skolflygplanet har varit stommen i all flygträning för piloter sedan 1960-talet.

Gyrokopter

Autogyro – en hybrid av flygplan och helikopter (även kallad gyrocopter, gyroplan, autogyro). Det första gyrokopter uppfanns i början av 19-talet, men sedan dess har genomgått många förbättringar till att bli i dag en så kallad modern gyrokopter, idag är den bland det mest tillförlitliga och säkra flygplan. När man flyger en gyrokopter så roterar rotorn av luften som kommer underifrån så att den får en bärande kraft.

Tregrupp aerobatics

En helt ny uppvisningsgrupp och unik sammansättning flygplan, Johan Gustafsson i Thorp T-18, Jonas Larsson i Laser och Anders Kjellberg i Pitts S1 bildar en tregrupp, alla hemmahörande i Västerdalarnas Flygklubb. På Flygfesten flyger dom både lördag och söndag.


DC-3 Daisy

DC-3 Daisy kommer till Flygfesten! DC-3 Daisy är tillverkad 1943 och är en verklig veteran! Hon har deltagit i andra världskriget, där hon bland annat deltog i luftlandsättningen på Dagen D den 6 juni 1944. Hon har hjälpt till att bygga upp SAS, tjänat väl i Linjeflyg, svenska Flygvapnet samt sedan 1982 hos föreningen Flygande Veteraner, där hon har opererat från Bromma i många år. Nu flyger vi vidare, fast med Västerås som bas. 

Douglas DC-3 är ett av världens mest tillverkade transport- och passagerarflygplan. Prototypen flög redan 22 december 1935. Den utvecklades från DC-2 som ett passagerar- och posttransportflygplan. Totalt tillverkades drygt 16 000 DC-3, huvuddelen för militärt bruk.

Zlin-526

Zlin-526 var ursprungligen designad 1959 och mer än 1400st Z-526-tal tillverkades, många för militära och privata flygskolor. Z 526s layout var utformad med piloten bakom och studenten framför. På Flygfesten får vi se en tregrupp Zlin på lördag och söndag och en solo på fredag kväll.


Foto: Tim Jansson

Fallskärmshoppning

Fallskärmsuppvisningar är ett uppskattat inslag vid Flygfesten! Fallskärmshoppare från Fallskärmsklubben Dala från Borlänge hoppar 3 med rök och flaggor.


Supermarine Spitfire

Supermarine Spitfire var ett brittiskt jaktplan konstruerat av Reginald Joseph Mitchell under 1930-talet. Det är främst känt för sin insats under slaget om Storbritannien och det var ett av de viktigaste stridsflygplanen under andra världskriget. Ett kärt återseende på Flygfesten!


P-51 Mustang

P-51 Mustang är en av de riktiga klassikerna från andra världskriget. Den byggdes som ett jakt-, spanings- och bombflygplan. Dess främsta uppgift blev att eskortera och försvara allierade bombplan hela vägen in över Tyskland och tillbaka till England igen. Av de ungefär 16 000 Mustanger som tillverkades finns det idag närmare 300 Mustanger bevarade men bara ett drygt hundratal räknas som flygvärdiga, en av dom kommer till Flygfesten 2022!


The Flying Bulls - Aerobatic Team

Maximal disciplin, fokus, självförtroende och lagarbete är avgörande faktorer för framgången med Flying Bulls Aerobatics Team, som av många ses som Europas vassaste uppvisningsgrupp! Med ett av världens främsta konstflygplan bjuder dom på en oförglömlig flyguppvisning!


Jörgen Ericsson, SAAB AB

Fire Boss

Flygfesten vill bland annat visa samhällsnyttan med flyget, därför kommer två vattenskopande brandflygplan av typen AirTractor AT-802 Fire boss till Flygfesten! Patrik Sjöberg flyger en av dom på Flygfesten. Efter skogsbränderna 2018 är vi bekanta med att dessa används som en del av skogsbrandbekämpningen. MSB, Myndigheten för skydd och beredskap, tillhandahåller flygplanen som en nationell förstärkningsresurs till landets räddningstjänster. Flygplanen, totalt fyra stycken, ägs och opereras av SAAB på uppdrag åt MSB. Flygplanet kan med hjälp av en skopanordning i flottörerna ta in drygt 3000 liter vatten från sjöar, älvar eller havsvikar och släppa ut det under överflygning på låg höjd över en brandhärd.

Kom och upplev dom på nära håll!


Helikopter 5

Flygvapenmuseets helikoptrar från Linköping deltar med två HKP-5 flugna av David Björkqvist och Alexander Jacobs. HKP-5 var försvarets huvudsakliga utbildnings helikopter från mitten på 1980-talet fram till slutet av 1990-talet, då detta helikoptersystem avvecklades.

HKP-5 är mycket manövrerbar tack vare sin ringa storlek och kan taktiskt flygas i lågt och med utnyttjande av terrängen för att undgå upptäckt. Rotor diametern och längden medför också att helikoptern kan landa på små ytor.


Yellow Sparrows

Yellow Sparrows kommer till Flygfesten! Det är några av Norska Flygvapnets piloter flyger formation i 6st MFI 15. Detta enmotoriga, "shoulder"-vingade flygplan utvecklades vid Malmö Flygindustri. Det var i huvudsak tänkt som ett skolflygplan. Vingens placering garanterar också en perfekt runt-om-sikt. SAAB tog över 1968 och den militära versionen kom att kallas MFI-17. Den användes av flygvapnen i Danmark, Norge, Pakistan och Zambia.


J35 Draken

Lars "Kule" Martinsson flyger Draken på Flygfesten. Saab 35 Draken är ett enmotorigt svenskt jaktflygplan som utvecklades av Saab AB för det svenska flygvapnet. Flygplanet var i militär tjänst i över 40 år i fyra europeiska länder. Omkring år 1950 insåg Sverige att man behövde ett jaktplan som kunde genskjuta de nya kärnvapenbestyckade bombplanen. Flygplanet skulle vara utrustat med radar och det skulle vara kapabelt att flyga snabbare än ljudet. Dessutom skulle det ha en mycket bra stigförmåga, lång räckvidd, uthållighet samt förmåga att bära de vapen som krävdes för uppdraget.

J35 Draken flyger endast lördagen!


Vampire

Janne Andersson Flyger Vampire på Flygfesten! Vampire var ett av de tidigaste jetflygplan som togs i bruk under 1946. Det blev också mycket populärt och över 4000 stycken tillverkades. Både Sverige, Norge och Finland har haft Vampire i sina flygvapen. Vampire var ett exceptionellt mångsidigt flygplan som satte många rekord. Bland annat var det de första Royal Air Force-flygplanet med en topphastighet över 800 km/h. Det var också en Vampire som var det första jetflygplanet som startade och landade på ett hangarfartyg. 1948 sattes ett nytt höjdrekord på 18 119 meter och senare 1948 blev Vampire de första jetflygplanen som flög över Atlanten.


Aerosparx

För första gången någonsin kommer Aerosparx till Flygfesten med sin kvällsshow! Guy Westgate och Rob Barsby flyger sina Grob109b motorsegelflygplan. På dagen utför de en flyguppvisning med flygakrobatik, medan de på natten bokstavligen lyser med sin unika kvällsshow och fyrverkeri.


AJS 37 Viggen

AJS 37 Viggen kommer till Flygfesten i Dala-Järna! Swedish Airforce Historic Flight och Stellan Andersson opererar denna unika flygmaskin som har satt Sverige och SAAB på kartan. Viggen var i bruk från 1972 till 2007 och idag finns bara två individer flygande. Missa inte det, boka din biljett redan nu!

AJS 37 Viggen flyger endast söndagen!


Foto: Robin Mues

Belgien Air Force F-16

Belgien Air Force F-16 Solo Display kommer till Dala-Järna och Flygfesten 2022 så spänn fast säkerhetsbälterna och luta er tillbaka och njut av showen!


Team 50

Flygfesten presenterar Team 50! Tommy Hansson, Alf Ingesson Thoor, Curt Cronerud, Niklas Eriksson, Magnus Borg och Tord Grönvik. Med en grupp på 5 Saab Safir bjuder dom på en häftig flyguppvisning på Flygfesten. Flygplanet SAAB Safir användes av det Svenska Flygvapnet som skol-, tränings-, transport- och spaningsflygplan mellan 1946 - 1993.


Johan Gustafsson - SZD 59 Acro

Johan Gustafsson kommer till Flygfesten med sin SZD-59 ACRO. Det är ett av de vassaste segelflygplanen för konstflyg som finns i Sverige. Johan turnerar världen runt med sin spektakulära segelflyguppvisning.

Ni kommer få se en fantastisk show av Johan som har Dala-Järna som sin hemmabas. Johan är flerfaldig världsmästare i konstflyg med segelflygplan.


de Havilland Tiger Moth

Jörgen Davidsson, Steppen Sonestedt och Kenneth Öhrn flyger en tregrupp Tiger Moth på Flygfesten! de Havilland Tiger Moth är en tvåsitsig engelsk dubbeldäckare som konstruerades på 1930-talet för att användas som skolflygplan. Flygplanet tjänstgjorde i många länders flygvapen ända fram till 1950-talet och än idag flyger många exemplar privat.


JAS 39 C Gripen

Henrik "Sunshine" Björling flyger en fartfylld uppvisning med Gripen på Flygfesten i Dala-Järna! Förutom lördagens och söndagens flyguppvinsing flyger Gripen dessutom fredagkvällens flyguppvisningsprogram. Missa inte chansen att se Gripen tända EBK i skymningen!


Jurgis Kairys - SU31

En lika uppskattad som självskriven programpunkt på Flygfesten i Dala-Järna. Med sin Sukhoi 31 flyger Jurgis otroliga konster som får publiken att hålla andan!


Swiss Air Force PC-7 TEAM

PC-7 TEAM är ett team på nio flygplan som flyger i snäv formation och avståndet från ett flygplan till det andra är max fem meter. Pilatus PC-7 Turbo Trainer är ett lågvingat träningsflygplan designat och tillverkat av Pilatus Aircraft i Schweiz.

#flygfesten
Copyright © 2024 Västerdalarnas Flygklubb