Lördag/söndag flyguppvisning

Spänn fast säkerhetsbältena och njut av en fartfylld flygshow med piloter och flygplan av absolut högsta världsklass! Allt från första världskrigets- pionjärer till toppmodern ingenjörskonst, det finns något för alla! 

Öppettider    
Grindarna öppnar     
Flygshow    
     
Priser (SEK)  Vid förköp   Vid köp på plats
Flygshow, barn Fri entré  Fri entré
Flygshow, 12-17 år     
Flygshow, vuxen    
Helgbiljett, 12-17 år      
Helgbiljett, vuxen    

Helgbiljetten gäller för alla entréer under hela helgen 


Blackwing

Blackwing är dagens mest avancerade Ultralätta flygplan konstruerad och tillverkad i Sverige! Next Gen-flygplanet kombinerar bekvämt sida vid sida konfiguration med avancerad tandemprestanda, med en cruisehastighet på 150 knop! Det blir första gången sedan Saab senast byggde civilflygplan på 1990-talet som Sverige har en serieproducerande tillverkare i landet och på Flygfesten får vi se en demonstration av det här vackra flygplanet!


Fallskärmshoppning

Fallskärmsuppvisningar är ett uppskattat inslag vid Flygfesten! Ca 20 fallskärmshoppare från Fallskärmsklubben Dala från Borlänge hoppar från en DC3 med rök och flaggor. Ni har väl inte missat att ni själva kan boka ett tandemhopp med en erfaren pilot veckan inför Flygfesten.. 
http://fkd.skycal.se/calendar.php?month=8 


Zlin-526

Zlin-526 var ursprungligen designad 1959 och mer än 1400st Z-526-tal tillverkades, många för militära och privata flygskolor. Z 526s layout var utformad med piloten bakom och studenten framför. På Flygfesten flyger Mats Olsson sin originella Zlin. 


Tiger Moth

de Havilland Tiger Moth är en tvåsitsig engelsk dubbeldäckare som konstruerades på 1930-talet för att användas som skolflygplan. Flygplanet tjänstgjorde i många länders flygvapen ända fram till 1950-talet och än idag flyger många exemplar privat. På Flygfesten får vi se en tregrupp Tiger Moth! Både fredagkvällens flyguppvisning och lördagen och söndagens flygshow.


Johan Gustafsson Airshows - Piper Cub

Johan Gustafsson airshows visar upp sig Piper Cub på Flygfesten. Den här individen byggdes 1942 för U.S. Airforce och tjänstgjorde i andra världskriget för den brittiska armen, den användes då främst som spaningsplan. Det är Sveriges äldsta Piper Cub och Johan flyger en elegant uppvisning med rök i vingspetsarna. 

Endast söndag


Scandinavian Airshows - Rote

Scandinavian Airshows och två av sina flygplan Thor och Pitts S2 flyger en avancerad aerobatic display med röksystem i sitt naturliga element, konstflyg. Flygfestpubliken får se på en 3D-gyroskopisk aerobatic show med mycket rök och manövrar i roteformation. Dom Flyger både på fredagkvällens flyguppvisningsprogram och lördagen och söndagens flygshow. 


Johan Gustafsson airshows - Thorp T18

Johan Gustafsson Airshows senaste tillskott inför Flyguppvisningssäsongen 2018 är Thorp T18, som numer är speciellt utformad för kvällsuppvisningar med LED-belysning, och självklart visar han upp sin Thorp T18 på Flygfesten. Johan är flerfaldig världsmästare i konstflyg med segelflygplan, men nu får han visa vad han går för med sitt nya motorflygplan!

Endast lördag


Scandinavian Airshows - Catwalk

Världskända Scandinavian Airshow Catwalk bjuder Flygfestpubliken och speciellt barnfamiljerna till en spektakulär och omåttligt populär flygshow med dom tuffa och lekfulla figurerna Skycats. Under ett komplett flyguppvisningsprogram med rök utför Skycats wing walking på flygplanet i olika formationer under tiden piloten utför en mängd olika akrobatiska manövrar som loopingar och rollar. Skulle du våga? 


Modellflyg

Daniel Casselby är flerfaldig Nordiskmästare i modellflyg. På Flygfesten flyger han sin Pitts Challenger II i en halvskala. Det är en träbyggsatts från Tyskland. Med en Motor på 20 hästkrafter och 14 olika servon och en flygvikt på 25 kg styr han sitt modellflygplan från backen i olika akrobatiska manövrar. 


Scandinavian Airshows - Thor

Scandinavian Airshows och Jacob Holländer kommer till Flygfesten med en av världens bästa dubbeldäckade flygplan för konstflyg– THOR. Jacob Holländer visar upp flygplanet i sitt naturliga element, konstflyg. Ni kommer att få se en komplett flyguppvisningen med mycket rök och gyroskopiska manövrar som spinn, loopingar och rollar för att bara nämna något. 


Fokker D VII

Mikael Carlson kommer till Flygfesten med sin egenbyggda Fokker D VII. Fokker D VII var förmodligen det bästa ensitsiga flygplanet under första världskriget. En Fokker D VII kunde göra en medioker pilot till en bra, och en bra pilot kunde bli en legend.
Mikaels Fokker D VII är en autentisk reproduktion med en originalmotor och endast originalmaterial och delar. Det är det unika med Mikaels flygplan, att han föredrar att flyga dem precis som de en gång flögs. 


Speakers

Håkan och Jasmine, speakerparet hela dagen! Dom gudiar oss genom hela Flygfesthelgen och med deras 86 års sammanlagda flygerfarenhet med både militär och civil bakgrund är det lätt att hänga med i svängarna! 


Jurgis Kairys

Legenden Jurgis, han har varit på varje Flygfest sedan 2003 och har blivit en ikon som det ofta pratas om i Flygfestsammanhang och som alltid imponerar på publiken! Jurgis Kairys är en av världens främsta uppvisningspiloter med bland annat sina VM medaljer i Unlimitedklassen, han är 66 år och kommer ifrån Litauen. Jurgis har varit testpilot åt den stora ryska flygplanstillverkaren Sukhoi. Till Flygfesten kommer han med sin Sukhoi 31.


Rote HKP 5

Till Flygfesten kommer Flygvapenmuseets helikoptrar från Linköping delta med två HKP-5. HKP-5 var försvarets huvudsakliga utbildnings helikopter från mitten på 1980-talet fram till slutet av 1990-talet, då detta helikoptersystem avvecklades. Helikopter 5 har i försvarets konfiguration anpassats för utbildning med dubbelkommando och är då avsedd för två piloter. Helikoptern har en max startvikt på 930 kg och kan lyfta drygt 300 kg som hängande last. Max flygfart är 180 km/h, och normal marsch fart är 130 km/h. Räckvidd med fulla tankar är 4 timmar, vilket ger en maximal flyg sträcka på drygt 500 km. HKP-5 är mycket manövrerbar tack vare sin ringa storlek och kan taktiskt flygas i lågt och med utnyttjande av terrängen för att undgå upptäckt. Rotor diametern och längden medför också att helikoptern kan landa på små ytor.


J35 Draken

Saab 35 Draken är ett enmotorigt svenskt jaktflygplan som utvecklades av Saab AB för det svenska flygvapnet. Flygplanet var i militär tjänst i över 40 år i fyra europeiska länder. 
Omkring år 1950 insåg Sverige att man behövde ett jaktplan som kunde genskjuta de nya kärnvapenbestyckade bombplanen. Flygplanet skulle vara utrustat med radar och det skulle vara kapabelt att flyga snabbare än ljudet. Dessutom skulle det ha en mycket bra stigförmåga, lång räckvidd, uthållighet samt förmåga att bära de vapen som krävdes för uppdraget.

Endast lördag


J29 Tunnan

Saab 29 även kallad Flygande tunnan eller bara Tunnan var ett enmotorigt svenskt stridsflygplan som utvecklades av Saab för det svenska flygvapnet. På 1950-talet tillverkade Saab över 600st J29:or. Planet var toppmodernt och det svenska flyg¬vapnet slog världen med häpnad. Flygplanet var i aktiv militär tjänst i Sverige och Österrike mellan åren 1951 och 1972. Tunnan hade stor betydelse för svensk flygindustri upp till den internationella toppen. 

Endast söndag 


Baltic Bees Jet Team

Baltic bees kommer till Flygfesten! Baltic bees från Lettland är en internationell jet grupp som i år flyger med 6st L-39 flygplan. Med sina blå gula jetflygplan kommer de bjuda oss på en fantastisk formationsuppvisning!


SAAB B17

SAAB B17 är ett svenskt bomb- och spaningsplan De första skisserna på Saab 17 ritades på ASJA i slutet på 1930-talet, under arbetsnamnet L 10. Första flygningen skedde 18 maj 1940 av Saabs provflygare Claes Smith och leveranserna inleddes 1942. Planet fick en kort tid i Flygvapnet eftersom tiden var kommen för jetdrift.


AJS 37 Viggen

AJS 37 Viggen kommer till Flygfesten i Dala-Järna! Swedish Airforce Historic Flight opererar denna unika flygmaskin som har satt Sverige och SAAB på kartan. Viggen var i bruk från 1972 till 2007 och idag finns bara denna individ flygande. 

Endast söndag


Johan Gustafsson SZD-59 ACRO

Johan Gustafsson kommer till Flygfesten med sin SZD-59 ACRO. Det är ett av de vassaste segelflygplanen för konstflyg som finns i Sverige. Johan har blivit känd runt om i världen för sina fina shower med segelflygplan. Ni kommer få se en fantastisk show av Johan som har Dala-Järna som sin hemmabas. Johan är tvåfaldig världsmästare i konstflyg med segelflygplan.


P-51D Mustang

Nordic Warbirds kommer till Flygfesten med en P-51D Mustang från England!
P-51 Mustang är en av de riktiga klassikerna från andra världskriget. Den byggdes som ett jakt, spanings och bombflygplan. Dess främsta uppgift blev att eskortera och försvara allierade bombplan hela vägen in över Tyskland och tillbaka till England igen.  Av de ungefär 16 000 Mustanger som tillverkades finns det idag närmare 300 Mustanger bevarade men bara ett drygt hundratal räknas som flygvärdiga.


Twister Aerobatic Team

Twister Aerobatic Team bildades 2010 och har deltagit vid evenemang över hela Europa och Mellanöstern med sina Silence Twister-flygplan. Teamet är väldigt mångsidigt med dagliga flyguppvisningar och unika, gnistande kvällsdisplayer med specialutvecklade pyrotekniska effekter som strömmar från flygplanets vinge. På Flygfesten flyger Twister Team både på fredagens kvällsshow och lördag och söndagens flygshow.


J 28C Vampire

Nordic Warbirds kommer till Flygfesten med en Vampire!
Vampire var ett av de tidigaste jetflygplan som togs i bruk under 1946. Det blev också mycket populärt och över 4000 stycken tillverkades. Både Sverige, Norge och Finland har haft Vampire i sina flygvapen. Vampire var ett exceptionellt mångsidigt flygplan som satte många rekord. Bland annat var det de första Royal Air Force-flygplanet med en topphastighet över 800 km/h. Det var också en Vampire som var det första jetflygplanet som startade och landade på ett hangarfartyg och 1948 sattes ett nytt höjdrekord på 18 119 meter och senare 1948 blev Vampire de första jetflygplanen som flög över Atlanten.


Douglas DC-3

Congo Queen! Douglas DC-3 är ett av världens mest tillverkade transport- och passagerarflygplan. Prototypen flög redan 22 december 1935. Den utvecklades från DC-2 som ett passagerar- och posttransportflygplan. Totalt tillverkades drygt 16 000 DC-3 (huvuddelen för militärt bruk), varav mer än 400 fortfarande var i kommersiell drift 1998. 


The Royal Jordanian Falcons

Ända från Jordanien kommer den militära gruppen Royal Jordanian Falcons. Dom är ett välkänt team på dom större internationella flygdagarna dom har har ett rykte för precision, professionalism och spektakulär prestanda.
Royal Jordanian Falcons har inför 2018 4st helt nya Extra-330 LX, ett av världens bästa konstflygplan.


SK 60

SK 60 Innan Försvarsmaktens piloter flyger Gripen har de nött många timmar sida vid sida med en instruktör i en SK 60, eller Saab 105 som planet heter i sin civila version. Det tvåmotoriga skolflygplanet har varit stommen i all flygträning för piloter sedan 1960-talet.

SK 60 har överliggande vinge och dubbla jetmotorer. Motorerna har under årens lopp blivit allt starkare, och instrumentering och vapensystem har också uppgraderats. En rad olika versioner av planet har utvecklats, bland annat en en fyrsitsig version för persontransport, samt en fotoversion med förlängd nos med plats med kamerautrustning.


YAK-3U

YAK 3 ansågs som en av de vassaste flygplanen under andra världskriget och hade prestanda i klass med Spitfire och Mustang. Eftersom den i storlek gjordes något mindre än sina konkurrenter blev den smidigare och kraftfull trots att motorn inte var den bästa. Yak-3U, som vi får se under Flygfesten, är en prototyp med stjärnmotor där prestandan ökades ytterligare eftersom man undvek överhettningsproblemen som fanns på de tidigare modellerna. Prototypen kom dock aldrig i produktion eftersom den var färdig först efter andra världskrigets slut. På Flygfesten kommer Rick van der Graaf med sin Yak 3U från Holland! 


Flying Bulls Aerobatic Team

Maximal disciplin, fokus, självförtroende och lagarbete är avgörande faktorer för framgången med Flying Bulls Aerobatics Team, som av många ses som Europas vassaste uppvisningsgrupp! Med ett av världens främsta konstflygplan bjuder dom på en oförglömlig flyguppvisning!


JAS 39 Gripen

Spänn fast säkerhetsbältena! Svenska Flygvapnet kommer till Flygfesten och gör en fartfylld flyguppvisning med JAS 39 Gripen. 

Namnet Jas kommer från begynnelsebokstäverna i flygplanets tre olika roller: Jakt (anfall mot luftmål och attack), anfall mot sjö- och markmål, och spaning (inhämtning av underrättelser). Planet kan växla mellan de här tre rollerna medan det är i luften, vilket kallas för Swing Role.

Flygplanet räknas till den fjärde generationen av stridsflygplan och är teknologiskt sett oerhört avancerat. Det styrs med hjälp av ett elektroniskt styrsystem och kan också sända data, till exempel radarbilder, på telelänk till andra flygplan och markstationer.

Konstruktionen av Jas 39 Gripen bygger på en digital infrastruktur. Bland annat finns i planet över 40 stycken datorer, vilket gör att systemet är enkelt att uppgradera. Systemet kommer därför att vara modernt långt bortom år 2020.


Team 50

TEAM 50 är en svensk civil flyguppvisningsgrupp som grundades 2012 och består av uppvisningspiloterna Niklas Eriksson, Tord Grönvik, Curt Cronerud, Alf Ingesson-Thoor och Tommy Hansson. Gruppen flyger uppvisning med SAAB Safir, både enskilt och i förband som rote, 3-grupp eller 4-grupp. Flygplanet SAAB Safir användes av det Svenska Flygvapnet som skol-, tränings-, transport- och spaningsflygplan mellan 1946 - 1993. Under kalla kriget växte det Svenska Flygvapnet en hel del och behovet av fler piloter ställde helt nya krav på ett nytt skolflygplan. 1952 ersattes Bücker Bü 181 Bestmann med SAAB Safir som skolflygplan och fick den militära beteckningen SK 50.  Flygplanen är historiskt målade och märkta som de en gång såg ut när de användes inom det Svenska Flygvapnet. Namnet ”TEAM 50” är en kombination av den militära beteckning SK 50 och "team" - “TEAM 50”.
På Flygfesten flyger dom både fredagens kvällsshow och lördagens och söndagens flygshow!


Fieseler Fi 156 Storch

Från Norge kommer denna Fieseler Fi 156 Storch! I folkmun kallad Storch. Ett orginalexemplar från andra världskriget renoverat i flygbart skick, mest känd för sina långsamma flygegenskaper som användes för spaning vid fronten och transport av personer. Denna Fieseler Fi 156 Storch är autentiskt målad.


RVators

Från Danmark, RVators formationsteam! Med en grupp på 6 RV-flygplan kommer de att göra en fin formationsflygning med rök på både fredagskvällen och lördagens och söndagens airshow.


Marek Choim Extra 330sc

Marek Choim är en van uppvisningspilot i hemlandet Polen men han gör debut i Sverige när han kommer till Flygfesten med sin Extra 330SC, ett av världens vassaste konstflygplan. Marek kommer att flyga både på fredagens kvällsshow; med pyroteknik och på lördagens och söndagens flygshow med rök i vingspetsarna. 


Flying Dragons Team

Flying Dragons Team från Polen; med 6 paramotors kommer dom bjuda på en unik flyguppvisning både på fredagens kvällsshow med pyroteknik och belysning och på lördagens och söndagens flygshow med rök och olika koreografiska manövrar. 


#flygfesten
Copyright © 2021 Västerdalarnas Flygklubb