Flygfesten 2015 blev en succé!

Västerdalarnas Flygklubb tackar för den här gången och hoppas på återseende!

Program

Fredag kväll öppnar vi 20:00, musikunderhållning, öltält och pyroteknisk flygshow fram till 01:00
Lördag öppnar vi grindarna 08:00, flygshowen börjar 11 och slutar ca 17. Kom i tid pga köer.
Lördag kväll öppnar vi 20:00, öltält, musikunderhållning, dans och pyrotekniskt flygshow fram till 01:00
Söndag öppnar vi grindarna 08:00, flygshowen börjar 11 och slutar ca 17.


Detaljerat program finns nu att ladda ner här. Programblad kommer att delas ut gratis på området


Flygskolan SAA

Scandinavian Aviation Academy, SAA, är en av Europas största flygskolor och bedriver flygutbildning i San Diego och Västerås. Det kommer att finnas både elever och instruktörer på plats för att svara på frågor om SAA:s flygutbildningar. Besök dem och få en chans att vinna ett pass i skolans nya Boeing 737NG-simulator! De kommer även att demonstrera ett av sina flygplan under flygshowen.

Mer info: SAA


Anders Olsson Yak 55

Anders Olsson från Dala-Järna kommer att flyga sin Yak 55 på Flygfesten. Anders har vunnit flera nordiska mästerskap i konstflyg. Yak 55 är en populärt ryskt konstflygplan med 360 hästkrafter.

Mer info: nordicaeroevent.se


Fallskärmshoppning

Fallskärmshoppare från fallskärmsklubben dala kommer att delta på Flygfesten. 20 hoppare kommer att hoppa från DC-3 "Daisy"

Mer info: Fallskärmsklubben Dala


US Airforce Super Hercules C-130J

Amerikansk flygvapnet kommer med en Super Hercules C-130J, de kommer flygandes direkt från deras flygbas i ramstein, Tyskland. Super Hercules C-130J är den senaste och mest moderna versionen av Hercules, det är också den enda som tillverkas idag. US Airforce flyger endast Lördag.

Mer info: Super Hercules C-130J


Modellflyg Extra 300L

Det kommer också bli lite modellflyginslag under Flygfesten. Bland annat denna stora Extra 300L som flygs av Micke Berg.


Tivoli och Simulator

Under Flygfesten kommer det att finnas Tivoli och Simulator. Tivolit kommer från Davids Tivoli och Simulatorn är från SK Profit från FInland.


Douglas DC-3 "Daisy"

Douglas DC-3 är ett av världens mest tillverkade passagerar- och transportflygplan. Det flögs för första gången 1935 och än idag finns det DC-3 flygplan i kommersiell drift. Det tillverkades totalt över 16000 stycker DC-3. Flygande veteraner äger denna vackra DC-3 vid namnet "Daisy", som har en lång och intressant historia. Pilot: Anders Jacobsen
Foto: Gunnar Åkerberg

Mer info: flygandeveteraner.se


Flygshow i mörkret Lördag - Twister Aerobatic Team

Twister Aerobatic Team från England kommer att göra en uppvisning under Lördag kväll efter att solen gått ner, detta ingår inte i flygshowen på dagen, mer info Kvällsunderhållning.
Missa inte detta!

Mer info: twister-aerobatics.co.uk


Tregrupp med Tiger Moth och Boeing Stearman

En Boeing Stearman och två De Havilland DH82 Tiger Moth kommer till flygfesten och flyger formationsflygning. Alla tre är dubbeldäckade skolflygplan som kom på 1930-talet, Tiger Moth är brittiskt och Boeing Stearman är amerikanskt.
Boeing Stearman flygs av Kenneth Öhrn och Motharna av Jörgen Davidsson och Stefan Sonestedt

Mer info: Tiger Moth, Boeing Stearman


Rote Zlin 526f

Två stycken Zlin 526f kommer och flyger rote på Flygfesten. Zlin 526f är ett tjeckiskt skolflygplan byggt för avancerad flygning.
Piloter Mats Olsson och Hans Hermansson

Mer info: Zlin 526f


De Havilland DH100 Vampire

Vampire var ett av de tidigaste jetflygplan som togs i bruk under andra världskriget. Det blev också mycket populärt och över 4000 stycken tillverkades. Både Sverige, Norge och Finland har haft Vampire i sina flygvapen.

Mer info: Vampire


A-26 Invader

Douglas A-26 Invader är ett tvåmotorig flygplan som användes under andra världskriget och även till viss del under kalla kriget. A26 Invader tjänstgjorde som lättbombare och attackflygplan. Denna A-26 Invader kommer att flygas av Jan Andersson från Nordic Warbirds under Flygfesten

Mer info: A-26 Invader


Flygshow i mörkret Fredag - Johan Gustafsson

Vi kommer att bjudas på en fantastisk flygshow även när solen gått ner, detta är en del av kvällsundehållningen och ingår inte i flygshowen på dagen, mer info Kvällsunderhållning.
Detta är något ni inte får missa. Johan kommer visa en show ni inte sett tidigare!

Mer info: j-gustafsson.com


De Havilland DH114 Heron

De Havilland dh114 heron kommer till flygfesten. Heron är ett fyrmotorigt kolvmotorflygplan som byggdes precis efter andra världskriget. Heron ägs av Nordic Warbirds

Mer info: Heron


AJS 37 Viggen

De första Viggenplanen levererades från Saab i början av 70-talet och typen kom sedan att utgöra ryggraden i det svenska flygvapnet, tills Gripen introducerades i slutet av 90-talet. Den sista flygningen med Viggen i flygvapnets regi ägde rum i november 2005. Den Viggen som kommer till Flygfesten flygs sedan 2012 med civil registrering och är det enda flygande exemplaret av typen som finns.
Viggen flyger endast Söndag

Mer info: Swafhf Viggen


SK 35 Draken

Den första flygningen med Draken genomfördes 1955 och typen kom ut på förband kring 1960. Draken togs fram för att bemöta det växande hotet från de nya kärnvapenbestyckade bombplanen som flög på hög höjd. Hög hastighet och bra stigförmåga prioriterades därför högt. SK 35 är den tvåsitsiga skolversionen av Draken, som till det yttre skiljer sig från de övriga versionerna genom den längre huven och det något kortare stjärtpartiet. Prestandamässigt är den likvärdig de övriga versionerna.
Draken flyger endast Lördag

Mer info: Swafhf Draken


Rote Hawker Hunter

Hawker hunter är ett engelskt jaktflygplan med jetmotor som flög för första gången 1951. Det var mycket populärt och har använts av 19 olika flygvapen däribland svenska flygvapnet. Flygplanet fick namnet J34 i sverige och användes 1955 - 1969. Nordic warbirds äger den svarta av de två flygplanen och Swedish Airforce Historic Flight äger den grönmålade.

Mer info: Hawker Hunter


Skybirds

Skybirds är Sveriges största uppvisningsgrupp sett till antalet flygplan. Skybirds består av 6st Piper Pa-28, ett välkänt flygplan som är populärt bland flygklubbar.
Ett av Skybirds mål är att bredda intresset för flyg - inte minst för kvinnor. Skybirds visar att flygning, oavsett kön, är något som alla kan och har samma förutsättningar för att göra.
Piloterna i gruppen är:
Malin Ekberg, Solveig Jörgensen, Eva Dahlgren, Iris Stenbom, Christina Otter och Ann-Sophie Tersmeden.

(Foto: Dmitrij Karpenko)


Swedish Drift Force

Swedish Drift Force kommer med två driftingbilar till Flygfesten. Det blir mycket rök och ljud!
Förare Mattias Österlund och Clas Halvarsson.


Rote Bücker Jungmann

Från Norge kommer två Bücker Jungmann som flyger formation. Bücker Jungmann är ett tyskt skolflygplan från 1930-talet. Det har använts både militärt och civilt. Piloter är Lars Ness och Finn Terje

Mer info: Bücker Jungmann


4-grupp SK16 Harvard

Swedish Air Force Historic Flight, kommer med en 4-grupp SK16 Harvard. SK16 Harvard är ett gamalt skolflygplan som har använts flitigt och var ett mycket populärt skolflygplan runt om i världen på 1950-talet. Dess stjärmotor har ett unikt ljud, och med 4 stycken samtidigt blir det något svårslaget.

Mer info: swafhf.se


Biltema Airshow

Biltema Airshow kommer med Spitfire och Mustang. Spitfire och Mustang är bland de mest kända historiska flygplan i världen. Motorljudet från deras Merlinmotorer är något som får de flesta att rysa. Pilot: Per Cederqvist och Filip Gerhardt

Mer info: biltema.se


4-grupp helikoptrar

En 4-grupp helikoptrar kommer till Flygfesten. Det är två Hughes 269 och två Bell 206 från FVMHL (Flygvapenmuseum Helicopter Lover). Helikoptrarna har tidigare tjänstgjort inom Marinen och Arméflyget, då kallades helikoptrarna för hkp5 respektive hkp6.

Mer info: hkp5, hkp6


Vilden från Vilhelmina - Sune Andersson

Sune Andersson, även känd som "Vilden från Vilhelmina", kommer till flygfesten och visar hur man kör motorcykel på ett sätt ni aldrig sett tidigare!

Mer info: mcstunt.se


Twister Aerobatic Team

Twister Aerobatic Team från England kommer till Flygfesten och det blir Sverigepremiär för teamet! Twister Aerobatic Team består av två stycken Silence SA1100 Twister, piloterna är Peter Wells och Chris Burkett. Teamet grundades 2008 och har sedan dess deltagit i flygdagar i stora delar av världen men inte i Sverige förens nu.

Mer info: twister-aerobatics.co.uk


Air Bandits

Air Bandits är en av Europas mest spektakulära uppvisningsgrupper. Det är en grupp av tre ryska flygplan, en Sukhoi Su31 och två Yak52. Piloterna är Jurgis Kairys, Ioan Postolache och Dan Stefanescu

Mer info: jkairys.com


3-grupp Klemm 35

Klemm Kl 35, eller Sk 15 som var flygplanets beteckning i det svenska flygvapnet, är en tysk konstruktion som flög första gången 1935. Flygplanstypen fanns redan i Sverige innan den tjänstgjorde inom flygvapnet, då som enhetsflygplan för det växande civilflyget i mellankrigstiden.

Mer info: broairshow.se


Johan Gustafsson

Sveriges tvåfaldiga världsmästare i konstflyg med segelflygplan kommer till Flygfesten. Johan är den yngsta världsmästaren någonsin. Han kommer flyga sin SZD-59 "ACRO" som är sveriges mest moderna konstflygplan. Johan bor och flyger i Dala-Järna, så det blir flygning på hemmaplan. SZD 59 "ACRO" är ett polskt segelflygplan byggt för konstflyg.

Mer info: j-gustafsson.com


JAS 39 Gripen

Svenska flygvapnet kommer att delta även med JAS 39 Gripen. Gripen utvecklades av Saab i början av 80-talet och var det första stridsflygplanet av den så kallade fjärde generationen att tas i aktiv tjänst. Planet utvecklades från början utifrån svenska förutsättningar för att ersätta 35 Draken och 37 Viggen i det svenska flygvapnet men typen har även anpassats för att göras mer attraktiv på exportmarknaden. Flygplanet hör än idag till de allra modernaste stridsflygplanen som produceras.

Mer info: JAS 39 Gripen


Norska flygvapnet 4-grupp MFI-15

MFI-15, eller Saab Safari som den även kallas, är en vidareutveckling av den mindre MFI-9 Junior som togs fram av Malmö Flygindustri i slutet av 50-talet. MFI-9 Junior blev känd för sina insatser under inbördeskriget i Nigeria, där den under Carl Gustaf von Roosens ledning sattes in i Biafras militära frivilligstyrka. MFI-15 tillverkades redan från början med millitära specifikationer och har exporterats till Danmark, Norge, Sierra Lione och Zambia. Fyrgruppen som deltar under Flygfesten kommer från det norska flygvapnet.

Mer info: MFI 15


Saab B17

Saab B17 var saabs första helt egna konstruktion, prototypen flög för första gången 1940. Flygplanet användes som bombflygplan och spaningsflygplan. Det har en Pratt & Whitney Twin Wasp på 1065hk. Denna individ är det enda flygande exemplaret som finns, så passa på och njut av en fantastisk bit av svensk flyghistoria. Pilot: Jan-Erik Lundqvist

Mer info: b17.se


Baltic Bees Jet Team

Baltic Bees från Lettland kommer återigen till Flygfesten! När de var här sist 2012, bestod gruppen av fem flygplan. Nu är de tillbaka med ytterligare en L-39C Albatross och med ett program som är ännu vassare. Baltic Bees bildades 2008 och anses nu vara ett av de allra bästa civila uppvisningsgrupperna i Europa. Vi är mycket glada att ha dem här igen!
Baltic Bees piloter är:
Artyom Soloduha, Igor Yudkin, Anatoly Perekriostov, Alexander Zarinsh, Valery Sobolev, Robert Andrejev

Mer info: balticbees.com


Jurgis Kairys

Jurgis Kairys är en av världens främsta uppvisningspiloter, han är 63 år och kommer ifrån Litauen. Jurigs har varit testpilot åt den stora ryska flygplanstillverkaren Sukhoi. Han har vunnit flera världsmästerskap i konstflyg och även Red Bull Air Race 2003.

Mer info: jkairys.com


Fokker DR.I

Detta flygplan gjordes odödligt av Manfred von Richthofen, mera känd som "Röde baron". Hans rödmålade Fokker är lika legendarisk som de luftstrider den deltog i under första världskriget. Det sista överlevande exemplaret av Fokker Dr.I förstördes under bombräderna mot Berlin 1944. Mikael Carlssons replika är en hundraprocentigt autentisk reproduktion av det ursprungliga flygplanet, bl.a. är den utrustad med en 120 hk roterande Le Rhône-motor.

Mer info: aerodrome.se, Fokker DR.I


YAK-3U

Från Holland kommer Rick van der Graf med en Yak-3U. Yak-3 var betraktat som Rysslands bästa jaktflygplan under andra världskriget och hade i stort sett likvärdig prestanda som Spitfire.

Det är Sverigepremiär för en Yak-3U!

Mer info: yakassociation.nl, Yak-3, F-AZZK (pdf)


TP 84 Hercules

Svenska flygvapnet kommer att delta med en TP 84 Hercules under Flygfesten. TP 84, eller Lockheed Martin C-130 Hercules som är det officiella namnet på flygplanstypen, har varit i tjänst hos det svenska flygvapnet sedan 1965 - längre än i något annat europeiskt land. Flygvapnet har sex stycken Hercules, alla stationerade på F 7 i Såtenäs.

Mer info: Försvarsmakten, Lockheed C-130 Hercules


Hängflyg

Svenska hängflygförbundet medverkar med en demonstration. Annika Collen m-fl.

Mer info: Svenska hängflygförbundet


Passagerarflygning med helikopter

Heli Nord Norden AB kommer under Flygfesten att erbjuda passagerarflygning med en Bell 206L Long Ranger. Long Ranger är en sexsitsig helikopter.

Priserna är : 400:- för vuxen och 300:- för barn upp till 12 år.
Endast kontant betalning

Hemsida: heli.no

Mer info: Bell 206


Piper J3 Cub

Bengt Andersson kommer till Flygfesten och visar upp detta klassiska flygplan. Piper Cub tillverkades mellan 1938 och 1947 och har använts både civilt och militärt.

Bengt är en välkänd uppvisningspilot och han har också arbetat i Flygvapnet i 19 år. I det civila är Bengt nu trafikpilot.

Mer info: Piper J3 Cub, SE-AYZ


Tuulia Team

Tuulia Team från Finland kommer till Flygfesten! Teamet flyger med två Fournier RF5 motorseglare i en mjuk uppvisning till musik. Tuulia Team blev utsedd 2011 som Finlands bästa flyguppvisningsteam.

Piloterna är Ari Saarinen och Antti Mäkelä. Ari Saarinen är en före detta Finish Air Force pilot och har flugit bl.a. Draken.

Mer info: Fournier RF5


Med reservation för ändringar

Våra sponsorer

CockpitBusiness class

First class
Tourist class